Solcelleanlæg til gør-det-selv manden

Har du som alle andre lyst til at spare på energien og lave din eget strøm? Så har du stadig samme mulighed, som du altid har haft - nu er det bare endnu billigere.

Et alternativ til at investere i solenergi kunne være vindenergi, men lad være med at investere i en lille vindmølle. En vindmølle producerer kun for alvor strøm, når vingerne roterer højt oppe i luften. På efterfølgende link er der en rigtig god forklaring på, hvordan det virker: http://www.motiva.fi/myllarintuulivoima/windpower%20web/da/tour/wres/shear.htm.


En vindmølle skal også godkendes. Det gælder ikke blot vinger, top og generator - der skal også en mast til og ikke mindst - den støjer og man risikerer naboklager.

 

En investering i solceller

Solceller kan man selv montere på tag eller jord. Det eneste solcellerne skal have adgang til, er solens lys. De kan nemt gemmes af vejen og siger ikke noget.

 

Har du lyst til at spare penge, er du lidt interesseret i teknik og kunne du tænke dig noget rigtig spændende at lege med, bør du vælge et lille solcelleanlæg - f.eks. et 1 kWp anlæg, som producerer ca. 840 kWh årligt.

Uafhængigt af, om du selv monterer eller får sat anlægget op af f.eks. en tømrer (det giver håndværkerfradrag), vil du få glæde af dette anlæg i mange år.

 

Køb et godkendt 1 kWp solcelleanlæg til 15.600 kr. inkl. moms

Vores forslag er, at du selv henter og monterer anlægget. Vi fremsender også gerne anlægget mod fragtgebyr.

 

Med en elpris på 2,30 kr. pr kWh, en elprisstigning på ca. 3% pr år og udskiftning af inverter ca. hvert 15. år, er tilbagebetalingstiden nede på 7-8 år.

 

Med denne investering vil du have sparet (eller tjent) hele kr. 55.000 i anlæggets forventede levetid. Det forudsætter dog, at du kan bruge al den producerede strøm selv.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Hvis du køber samme anlæg, men betaler en installatør f.eks. kr. 2.000 (med håndværkerfradrag) for tilslutning, og evt. selv kun kan nå at bruge 80% af energien, er det stadig en rigtig god foretning.

 

Efter 30 år har du med denne investering sparet (tjent) 38.000 kr.


1 kWp anlægget kan også udvides. F.eks. kan man for kun kr. 8.288 inkl. moms tilkoble yderligere 1 kWp solmoduler. Dette kan endda gøres op til 3 kWp. Det eneste man skal gøre ved udviddelser er, at montere modulerne og koble stikket til inverteren. Med en udviddelse på 1kWp opnår man så en årlig gennemsnitsproduktion på 1.660 kWh.

 

Dette 1 kWp anlæg tilmeldes hos Energinet i det, der kaldes gruppe 5. Det fremgår af de nye regler, at dette anlæg er fuldt fritaget for alle former for omkostninger, skatter og afgifter.

 

I dette link til Energinet kan du læse om gruppe 4 og 5. Det er især gruppe 5, der er interessant for små solcelleanlæg.

www.energinet.dk/SiteCollectionDocuments/Danske%20dokumenter/El/Bilag%20til%20forskrift%20E%20-%20Retningslinjer%20for%20nettoafregning%20af%20egenproducenter.pdf


Bemærk følgende omkring gruppe 4 og 5:

Afsnit 5,1, der omhandler fritagelse for PSO afgiften

Afsnit 7,1, der omhandler disse små anlæg. Gruppe 4 kan også være interessant at kigge nærmere på.


Skulle du på et tidspunkt få blod på tanden og ønske at øge solcelleanlæggets kapacitet, kan dette anlæg altid indgå næsten omkostningsfrit i et solcelleanlæg under gruppe 1 (den nye nettomålerordning) eller gruppe 4.


For at få glæde af egenproduceret strøm, skal man bruge strømmen fra samme fase, som solcelleanlægget sættes til. Hvis solcelleanlægget føder fase 1 og man kun bruger strøm på fase 2 og 3, leverer man kun gratis strøm til elselskab og stat.

 

Et 1 kWp anlæg til 15.600 kr. består af følgende dele:

 

ULICA 200W monokryst. solcellemodul, alu

5

Inverter, Solivia 2,5 TR G4

1

Montageskinne, alu. 40x40mm, 6,1m

2

Endekapper, plast, grå for 4x4cm montageskinner

4

Unbrakoskrue, A2, M8x50mm

12

Sikringsskive, A2, 8,4mm

12

Nøddemøtrik, alu, 8mm

12

Modulklemme, alu

8

Endeklemme, alu, for 46 mm ramme

4

Solcellekabel, meter

25

MC4 kabelstik, han

2

MC4 kabelstik, hun

2

 

Hvis montage ønskes på eks. et eternittag, kan du tilkøbe et tagskruesæt til 500 kr.


Bemærk at vores inverter er også godkendt til store anlæg. Når en installatør har anmeldt og monteret inverterens stik, er anlægget 100% godkendt og lovligt i Danmark.

 

 

Teknisk set

 

 

Hvorfor skal der en aut. installatør til at tilslutte solcelleanlægget, når det i sidste ende bare skal i en stikkontakt?


Hvis anlægget tilsluttes forkert, kan der ganske enkelt opstå brandfare. En elinstallation er sikret med enten en 10 eller 13A sikring, så hverken ledninger eller tilsluttede apparater brænder af ved kortslutning. Hvis man tilslutter en produktionsenhed på en sikringsgruppe, som f.eks. er sikret med en 10A sikring, kan man pludeslig trække 10A + 13A = 23A ud af sin stikkontakt.


Inverteren skal derfor have sit helt eget sikringsanlæg, f.eks. blå 16A CE stik med egen ledning til egen sikring med HPFI. Dette stik er der ikke andre forbrugsenheder på, og der kan derved ikke opstå en brandfarlig situation.


Derudover vil Staten/Energinet gerne holde styr på, hvor de i fremtiden kan opkræve nye afgifter. Bl.a. derfor skal anlægget anmeldes i gruppe 5 hos Energinet.


Sikkerhedsmæssigt leverer Jysk Solenergi en godkendt inverter. Den kan under igen omstændigheder afgive strøm, hvis der er dårlige forbindelser eller strømafbrud - altså er man sikret mod det, der hedder Ø-drift. 


Når en installatør tilslutter solcelleanlægget i eltavlen, skal det sluttes til den fase, hvor dit forbrug er størst.

 


Prisliste gældende per maj 2013

 

 

JS 1 kWp solcelleanlæg med kabler og skinner


kr. 15.600

Tagskruer til 5 paneler


kr. 500

Merpris for sorte 195W paneler


kr. 1.250

1 kWp solceller med 5 stk. 200W med kabler og skinner


kr. 8.700

 

Jysk Solenergi A/S  •  Savværksvej 5  •  9574 Bælum  •  Tel. 2570 1166  •  post@jysksolenergi.dk